Конференция в Русия осъди задържането на Николай Малинов и визовия скандал

0

- Advertisement -

Участниците в конференцията за засилване на сътрудничеството и сигурността в Европа осъдиха задържането в България на председателя на Националното движение „Русофили“ Николай Малинов, както и отказа на САЩ да издаде визи на някои членове на руската делегация, които трябваше да присъстват на Общото събрание на ООН. Това съобщи пред ТАСС в събота, 28 септември, ръководителят на Комисията за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намеса в делата на Русия към Съвета на федерацията Андрей Климов, който участва в конференцията.
Още по темата

Прокуратурата публикува още доказателства срещу Николай Малинов
Какво написал Николай Малинов в Докладната записка за "Проекта България"
Хиляди русофили подкрепиха на събор обвинения в шпионаж Николай Малинов 

„Тъжно е, че никой в ​​света не се възмущава, че човек, поддръжник на приятелството с Русия беше обвинен в шпионаж. Самият аз бях изненадан от реакцията на участниците в конференцията. Всичките сто души аплодираха моето предложение от името на нашата конференция да се осъдят прояви, при които руските политици нямат право да говорят на международни форуми, защото не са им издали визи, както и когато хората, които вярват, че Русия е техен приятел, са незабавно обвинени в шпионаж. Това е неприемливо“, заяви Климов след завършването на конференцията, провела се в Калининград.

Той каза още, че Малинов е трябвало да участва в конференцията, но не може да направи това, тъй като е под забрана да напуска страната.

Сенаторът отбеляза, че с неиздаването на визи американците се намесват в политиката на Русия, не пускат руските делегати за сесията на Общото събрание на ООН и принуждават делегацията да се преформатира, както и в действията на България се „пречи на българите да бъдат приятели с Русия“. „Това е чиста намеса“, подчерта сенаторът.

Според него в конференцията са участвали експерти в областта на сигурността и международното сътрудничество от повече от 30 европейски държави.

През септември българската прокуратура обвини Николай Малинов, председател на Националното движение „Русофили“, за шпионаж. Твърди се, че лидерът на движението по-конкретно събирал данни за българската вътрешна и външна политика в интерес на организацията „Двуглавия орел“ и на Руския институт за стратегически изследвания, отбелязва ТАСС.

Лавров заяви, че Русия готви сюрприз за САЩ заради визовия скандал
Виж още
Лавров заяви, че Русия готви сюрприз за САЩ заради визовия скандал

Специалните служби смятат, че обвиняемите са работили срещу България и се стремят да променят геополитическата ориентация на страната от Запада към Русия.

По-рано външният министър Сергей Лавров заяви, че на редица представители на руската делегация, която е трябвало да пристигне на сесията на Общото събрание на ООН, не са издадени американски визи. Сред тях са ръководителят на Комисията по международни въпроси към Съвета на федерацията Константин Косачев, ръководителят на Комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки, генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин, както и 10 служители на руското външно министерство.

Прегледана: 488

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече