Осъдиха още 4-ма за рухналия хотел „Вероника“

0

- Advertisement -

Състав на Апелативен съд – Варна днес измени частично присъда на Окръжен съд – Варна и призна вината на още 4-ма от подсъдимите по делото за срутилия се преди 4 години хотел “Вероника“ в комплекс “Слънчев ден“ край Варна, при който загинаха 4-ма работници. Така след въззивния контрол на първоинстанционната присъда наказаните подсъдими стават общо 6-ма.

Пресслужбата на Апелативен съд-Варна припомня, че преди година Окръжният съд във Варна осъди ефективно на 3 години затвор Георги Г., собственик на подизпълнителната фирма „Дигинг“, наета за събарянето на сградата. Тогава условна присъда от 3 години „лишаване от свобода“, отложени с 5 години изпитателен срок получи Пламен Н., който по време на срутването е бил технически ръководител на подизпълнителната фирма „Бултранспорт груп“ ЕООД.

Днес, с частичното изменение на присъдата Варненският апелативен съд призна вината на строителния надзорник от фирма „Инекс консулт“ Валентин П., допуснал поради немарливо изпълнение на строително-надзорната дейност смъртта на 4-та работници и му наложи наказание 3 години „лишаване от свобода“, което отложи с 3 години изпитателен срок. На същото основание и със същия размер на наказанието бе наказана и строителната експертка от „Инекс консулт“ Виолета Д.

Втората съдебна инстанция призна вината и на инспектора по здраве и безопасност в „Планекс“ и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., допуснал нарушение на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при СМР. Наказанието на този подсъдим е 2 години „лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок. Техническият ръководител на обекта Мехнур М. получи също условна присъда – 1г.6 мес.“лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с 3 години изпитателен срок.

Апелативният съд намери, че 6-ма от всички 7 подсъдими лица – служители на 3 строителни фирми носят вина за смъртта на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, загинали при падането на хотела на 8-ми април 2015-та година.

6-та подсъдими, признати за виновни трябва да заплатят солидарно по 100 000лв. обезщетение за неимуществени вреди на всеки от 6-та граждански ищци.

Потвърждава се оправдателната присъда на координатора по безопасни и здравословни условия на труд, наел работници за разчистването на „Мираж“ Йовко Р.

Присъдата на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвана или протестирана пред ВКС в 15 дневен срок.

Прегледана: 554

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече