НС гласува окончателно за съкратеното производство преди ваканцията

0

- Advertisement -

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани със съкратеното производство, ще бъдат разгледани от депутатите максимално бързо. Целта е да се приемат окончателно измененията преди народните представители да излязат във ваканция заради местните избори.

Това решение е взето на извънреден председателски съвет, свикан от БСП. Три са законопроектите, които предвиждат отпадането на съкратеното съдебно следствие – на БСП, Обединените патриоти и на Воля.

Очаква се те да бъдат разгледани на извънредно заседание на правната комисия в НС във вторник.

„Във връзка с нарастващото напрежение и решението на парламента да излезе в отпуск ние настояваме до излизането в отпуск да бъде гласуван на второ четене нашият законопроект за промени в НПК, който премахва съкратеното производство при признание на вина и намаляване на присъдата“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който също присъства на председателския съвет, посочи, че има консенсус, че въпросът трябва да се обсъди и да не се прибързва. Кирилов е категоричен, че не трябва да се действа за изкуствено създадено напрежение само и само на определена дата да има изменение.

ГЕРБ също внесоха предложения за съкратеното производство. Те обаче предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК). Предложението е да се запази съкратеното производство, но да се премахне възможността за намаляване на присъдата.

По думите на правосъдния министър законопроектите за промени в НК и НПК се допълват обективно, логически и фактически

Прегледана: 499

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече