Откриха 186-ия Октоберфест

0

- Advertisement -

В Мюнхен за 186-ти път беше открит Октоберфест. Традиционният фестивал на бирата тази година ще се проведе от 21 септември до 6 октомври. Ежегодно празникът събира милиони любители на пивото, повечето от които жители на Германия. 15% от посетителите са чужденци, съобщиха организаторите на събитието на интернет страницата си.

По време на Октоберфест туристите се забавляват и пият много алкохол, но за пивоварните, хотелите и магазините в Мюнхен това е време на „голям бизнес“. Над 1,2 милиарда евро са спечелили фирмите в баварската столица по време на фестивала на бирата през 2018 г., съобщи местното икономическо министерство. Само в палатки и шатри на поляната, където се провежда самото тържество, туристите са похарчили 442 милиона евро за 16 дни и още 505 милиона евро за нощувки в хотели. В Мюнхен има около 450 хотела и хостели от различни категории, като за почти цялото време на Октоберфест те са изцяло заети.

Фестивалът на бирата осигурява на града допълнителни около 13 хиляди работни места.

Литрова чаша масова бира струва 11,8 евро през тази година; миналата година Октоберфест продаде 7,9 милиона литра бира, както и безброй солени гевреци “Брецел”, баварски вурстчета и печено свинско.

Изграждането и демонтирането на една гигантска палатка за бира струва на организаторите до два милиона евро, оркестърът, поканен за фестивала – 200 хиляди евро, обслужващият персонал в палатката – повече от 400 хиляди евро. Нито една от шестте мюнхенски пивоварни, които отговарят на условията за участие в Октоберфест, досега не са заявили, че смятат тези разходи за прекомерни.

Гостите на фестивала харчат и за сувенири – те оставят повече от 150 милиона евро годишно в магазини, купувайки кожени баварски шорти или традиционен баварски костюм от пухкава пола, бяла бродирана риза, корсет и престилка.

По време на Октоберфест през 2018 г. почти 1200 гости на фестивала са се нуждаели от спешна медицинска помощ. По традиция клиниките в Мюнхен провеждат обучения за спешни случаи в навечерието на фестивала, а в местната болница са поканени допълнителни специалисти.

Както и в предишните години, и този път мерките за сигурност на Октоберфест са засилени поради терористичната заплаха. Посетителите са помолени да не носят големи торби, раници или сакове с вместимост над три литра. Преминаването с детски колички е разрешено само до 18.00 часа местно време всеки ден с изключение на събота и 3 октомври. При шофиране на електрически скутери важат специални правила.

Пред поляната, където са шатрите, има допълнителни бариери, на входа се извършва щателен контрол на личните вещи. В района на фестивала са поставени 49 видеокамери, а 600 полицаи се грижат за сигурността му.

Прегледана: 572

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече