Мнозинството в Европарламента подкрепя отсрочка за Брекзит

0

- Advertisement -

Мнозинството в Европейския парламент изрази днес готовност да подкрепи ново отлагане на оттеглянето на Великобритания от Европейски съюз, предаде кореспондентът на БТА.

Финландското председателство на Съвета на ЕС заяви, че новото британско правителство е внесло допълнителна неяснота в преговорите. Според председателството е много трудно да се предвиди какво ще се случи и вероятността за раздяла без споразумение на 31 октомври засега остава твърде голяма, научи vlast. bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че на обяда с британския премиер Борис Джонсън по-рано тази седмица е бил запознат с желанието на Лондон за постигането на споразумение. Джонсън е уточнил, че неговата страна ще напусне ЕС на 31 октомври при всяко положение.

„Има действителна опасност от раздяла без сделка. За да постигнем споразумение – и това все още е възможно – основният въпрос е свързан с предпазната мярка за ирландската граница. Предложих на Джонсън да даде писмени работещи предположения. Докато не ги получа, не бих могъл да кажа, че е постигнат напредък. Ще работим денонощно, не съм сигурен, че ще успеем, но съм убеден, че ще опитаме“, добави той.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС е на ирландския остров. Основното искане на Лондон е отпадането на предпазната мярка за ирландската граница, залегнала в постигнатото споразумение, поясни той. Оставаме денонощно на разположение на британската страна за нови предложения, заяви Барние.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи предложената резолюция на ЕП, в която се предвижда отсрочка за Великобритания, ако бъдат свикани нови избори или се извърши ново допитване за членството на страната в ЕС. Най-добрият подход би бил свикването на втори референдум, заяви ЕНП.

Социалистите и демократите също подкрепиха резолюцията и коментираха, че раздяла между ЕС и Лондон без споразумение ще доведе до бедствие. Тази политическа група също изрази подкрепа за свикването на нови избори във Великобритания или второ допитване.

Групата „Обнови Европа“ отбеляза, че британското намерение за напускане на ЕС е довело до укрепване на европейското единство. Тази група също изрази подкрепа за резолюцията и отбеляза, че предпазната мярка в постигнатото споразумение предотвратява връщането на насилието на ирландския остров.

Зелените заявиха, че ако британският премиер поиска отсрочка, ЕС трябва да я осигури. Групата „Идентичност и демокрация“ бе на мнение, че британските граждани са направили свободен избор и призова да се потърсят причините за взетото от тях решение.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) призоваха да няма ново отлагане на британското напускане. Според тях не може да се очаква промяна на властта в Лондон, за да се постигне различен подход. Има нужда от добра воля и гъвкавост и от двете страни. Онези, които търсят решение, трябва да удвоят усилията си. Подготвената резолюция на ЕП не допринася с нищо, според ЕКР.

Европейската обединена левица изрази опасение, че най-бедните британци ще платят най-голямата цена при оттеглянето на страната им от ЕС. Според тази парламентарна група напрежението от гражданската война в Ирландия може да се върне, затова е необходимо резолюцията да бъде подкрепена.

Прегледана: 476

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече