Борисов за „Турски поток“: Оставаме в газовата игра! Това ли е „провалът“?

0

- Advertisement -

Борисов е доволен от подписването за „Турски поток“: Оставаме в газовата игра

„Докато някои питат и обясняват какви са нашите отношения със съседите, с Русия и Саудитска Арабия, ние пред вас днес подписахме договор за изпълнение. Днес, когато финализирахме договора, финансирането е осигурено. Става дума за огромна инвестиция. Никой не вярваше и никой нямаше да направи това“.

Това заяви видимо доволен премиерът Бойко Борисов на церемонията в Гранитната зала на МСП по подписването на договора за изграждане на българската част от „Турски поток“. Договорът е между „Булгартрансгаз“ ЕАД и обединение „Консорциум Аркад“.

Стойността му е 1,1 млрд. евро, а срокът за реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия.

„Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори. Това е т.нар. „Балкански поток“. Огромни усилия ни струваше, но при една много прозрачна и честна процедура държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре почваме изпълнение, разказа министър-председателят.

„Тръбите вече с в България, финансирането е осигурено, това е огромна инвестиция. Понеже всеки ден съм обещал заводи, училища, инвестиции, за да си личи „провалът“ по-хубаво, коментира премиерът, имайки предвид критиките на президента Радев, че управлението на Борисов е провал.

В момента изграждаме интерконектора с Гърция. През септември сигурно ще пуснем систумата за 30 млрд. кубически метра – огромно съоръжение.

„Дори с моето всепризнато чувство да скромнича, ще кажа – ако не бяха личните ни взаимоотношения с престолонаследника и с краля на Саудитска Арабия, този проект нямаше да се случи“, заяви Борисов. А помните как стартираха моите „честни“ политически опоненти – проектът „Южен поток“ беше спрян не заради друго, а заради корупция и обществени поръчки, проведени по непрозрачен начин, заяви Борисов.

„През България ще тече газ и от Русия, и от нашите съседи, и от интерконектора. Ако видим много зор с цената на бензина, ще ви караме и бензин да пускате по него“, обърна се на шега министър-председателят към представителите на саудитската компания.

„Ще спечелим от този проект, защото оставаме в газовата игра. Иначе, тап-танап, потоците обикалят покрай България. След спирането на „Южен поток“ по време на предишното правителство заради корупция и прекратяването по вина на Запада на „Набуко Уест“, където ние бяхме моторът, всички газови потоци обиколиха България. Ще печелим от транзитни такси, след като се изплати, газопроводът ще си остане български, когато си изплати. И най-вече, нашите съеди от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат алтернативен газ. Плюс интерконектора с Гърция оставаме на картата на газопразпределението, иначе просто изчезваме, подчерта Борисов.

В сравнение с „Южен поток“, цената на този газопровод е с 1 млрд. надолу, добави той.

Прегледана: 495

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече