Бизнесът и властта в битка срещу кибертероризма

0

- Advertisement -

„Темата „кибертероризъм“ е особено болезнена след атаката срещу НАП. Това ни показва, че компютърната информация се предлага на пазара на цени, които не сме предполагали“. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на форум, посветен на темата.

„Тези атаки може да се използват за създаване на паника и за политически цели от лица, които не могат да постигнат това на изборите. А освен това и за изнудване на търговски компании“, каза Цацаров и допълни, че ни трябва бърза и добре обмислена промяна на закона. Според него е добре да се преосмисли защитата на компютърната мрежа на държавата.

Главният прокурор очерта три важни стъпки, по които трябва да се работи – ново дефиниране на компютърните престъпления и привеждане на текстовете в НК в крак с времето, нови състави на престъпления, които да криминализират кражбата на търговска информация. Освен всичко това, според Цацаров, са нужни и по-тежки наказания.

Заместникът на Цацаров – Иван Гешев, смята, че случат „НАП“ води до извод, че държавата е подценявала проблема с киберсигурността. Ако преди време банка е атакувана по 3-4 пъти на ден, то сега тези кибератаки са по няколко хиляди дневно. Това представлява сериозна опасност за държавата, каза Гешев.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че киберрекетът, кибертероризмът, кражбата на търговски тайни и шпионажът трябва да бъдат рядко явление и да има тежки последствия за извършителите. Бизнесът и обществените организации са подложени постоянно на такъв рекет, който идва и от чужбина. И даде за пример, че преди 20 години е работено срещу опит за кражба на ноу хау.

12 500 фирми членуват в КРИБ, част от тях – най-големите в България. Именно те са сред най-честите обекти на атака, каза Домусчиев.

Вицепремиерът Марияна Николова заяви, че в началото на октомври ще има голяма експертна среща по темата, от която ще се излезе с конкретни предложения. Едно от тях ще е за по-тежки наказания.

Вътрешният министър Младен Маринов обобщи с думите, че обществото е разбрало сериозността на проблема, а и държавата задейства механизми. „Принудени сме да живеем в киберобщество, а случаят „НАП“ показа, че трябва да инвестираме в киберсигурността. Трябва ни разбиране от депутатите, че тези заплахи са срещу обществото. И за да се инвестира в киберсигурността, хората, които работят по тази линия в ГДБОП, вече са много повече“, коментира Маринов.

Прегледана: 546

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече