С какво се занимават руските организации вербували Николай Малинов?

0

- Advertisement -

Двете организации, които според ДАНС и прокуратурата са вербували председателя на „Русофили“ Николай Малинов са малко известни в България, макар че в Русия имат силно влияние. Това пише в обширен материал вестник Труд, който прави анализ на дейността на организациите.

Едната е държавна структура, другата – обществена организация. Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) е държавно учреждение, което е дъщерна структура на Администрацията на руския президент. За връзката му с разузнаването говори самият факт, че е създаден от преобразуването на бившия Научно-изследователски институт за проблеми на разузнаването към Първо главно управление на КГБ. Дотогава той се занимава с аналитичните проблеми на външното разузнаване. Указът за това подписва през 1992 г. президентът Борис Елцин. Официалната му дейност в момента е научно-изследователска работа, разработване на аналитични материали, информиране за проблеми, засягащи националната сигурност на Русия и нейните стратегически интереси. За никого не е тайна обаче, че служителите на института се занимават със събиране на информация,

въз основа на която може да се изработят стратегии за влияние не само в Русия, смятат западни специалисти. Директорът на РИСИ също е интересна фигура – Михаил Фрадков – бивш шеф на Външното разузнаване на Русия и бивш премиер на страната. Според мнението на много аналитици той е бил „технически премиер“, т.е. не е провеждал самостоятелна политика. Всички ключове решения са били приемани от администрацията на президента, смята зам.-директорът на Центъра за политически технологии Алексей Макарин. Предишният шеф на РИСИ също е известно у нас лице. От 2009 до 2016 г. председател на института е ген. Леонид Решетников, на когото вчера ДАНС наложи 10-годишна забрана за влизане в България, с която е тясно свързан. От 1971 до 1974 г. е бил аспирант в Софийския университет и е защитил дисертация на тема „Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз в периода 1921-1941 г.“ Интересите му са свързани с Балканите и по-точно – с България и Сърбия. В момента ген. Решетников е зам.-председател на организацията за руска историческа просвета „Двуглав орел“, чиято идея е възраждането на монархията в Русия, а през 2024 г. се надява да се върне царската институция. Интересен е манифестът на организацията, в който пише, че Русия отново трябва да стане като империя, основана на православието.

Името на „Двуглав орел“ беше замесено и с войната в Донбас, след като организацията подписа споразумение за взаимопомощ със Съюза на доброволците в самопровъзгласилата се република. Това не е изненадващо, като се има предвид, че шефът на „Орела“ – олигархът Константин Малофеев, е тясно свързан с войната там. Двама от неговите служители – Игор Гиркин-Стрелков и Александър Бородай, станаха ръководители на сепаратистите в Донбас и Крим в началото, а организация на Малофеев пращаше хуманитарна помощ, която според западни наблюдатели баха военни доставки. Самият Малофеев обяснява нещата по друг начин. „Бородай дълго време беше мой консултант. Аз смятатм, че е честен и смел човек. Сигурно оттук се е родила конспиративната теория, че аз го ръководя и управлявам. Когато Бородай стана премиер на Донецката народна република, подписахме договор, че аз и фондът ми ще се занимаваме само с хуманитарна помощ, без стоки с двойно предназначение, твърди олигархът. Като върли монархисти, членовете на „Двуглав орел“ се отнасят с особен негативизъм към Октомврийската революция, която според манифеста им, е довело страната до братоубийствени война и червен терор. „Русия е обречена или да загине, или да стане империя. Протягеме ръка към хората от всяка националност и вероизповедание, които разделят принципите ни, за които службата на Отечеството означава служба на всемогъщия Бог, на всички, които осъзнават, че само империята, обединяваща около руснаците най-различни народи, може да съхрани тяхната самобитност, да ги спаси от унищожаване и забрава“, твърдят от „Двуглав орел“.

Организацията не е далече от спецслужбите, смятат специалисти. Самият факт, че бившият служител на КГБ ген. Решетников е зам.-председател вече говори много. Под знамената на православието, „Двуглав орел“ развива бурна международна дейност, каквато, поне официално, не може да си позволи Институтът за стратегически изледвания. Членовете u, които пътуват постоянно в чужбина, се следят вниманелно от спецслужбите на различни страни, но досега подобен шпионски скандал, като в България, не е избухвал. Спецслужбите засега мълчат за подробности, каква точно е ролята на двете руски организации в него.

Прегледана: 548

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече