Юрий Борисов проговори каква информация е предавал на ген.Решетников

0

- Advertisement -

Имам следи по китките, но не знам от белезници ли са или от какво, оплака се разпитваният за шпионаж София, България 10 Септ. 2019, 08:05 5183 прочита 33 коментара 1 от 3 Към края на разпита вчера разбрах, че съм свидетел, а не обвиняем. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият главен редактор на вестник „Дума“ и секретар на движение „Русофили“ относно вчерашния си арест Юрий Борисов. Той обаче запита защо е бил разкарван с белезници, като е бил разпитван в ролята си на свидетел. „Свидетелите се викат с призовка“. „3 разпита, общо 4 часа. Никой не ме кара да коментирам факти. Питаха ме получавал ли съм пари, давал ли съм информация. 4 часа 2 въпроса ми зададоха“, каза той. „Министърът на вътрешните работа каза, че има достатъчно данни да бъде възбудено това процесуално следствие. Аз искам само един факт да ми се каже“, заяви Борисов.

„Не знам дали действията вчера са срещу Николай Малинов или срещу русофилите. Мисля, че има желание за сплашване. Ген. Решетников е един пенсионер, познаваме се във връзка с нашата дейност на русофили. Не мога да разбера защо този контакт се поставя, че е нещо криминално“, запита Борисов. „Ние с него сме коментирали нагласи на обществено на база на социологически проучвания. Като сдружение нас ни интересуват тези неща. Тази социология може да е била коментирана с Решетников, но не виждам нищо лошо в това“, добави той. „Сложни разговори с него не съм водил. Диалозите ни са били обикновени. Давал съм му информация на Решетников – за цената на дините на „Женския пазар“. Какво значи информация?“, запита Борисов. „Представителите на държавата сега се крият. Защо не кажат защо аз трябва да се обяснявам за неща, които са само теория и не са доказани“, запита той. „Движението „Русофили“ има различна дейност. От едни хора се взимат дарения за паметници, а други даряват за изучаване на руски език, трети дават за правенето на фестивали. Проучването, което споменах, бе от вестник „Дума“ и бе в периода 2011 -2014 година“, поясни той.

„Имам следи по китките, но не знам от белезници ли са или от какво“, завайка се той и добави: „Защо не ми снемат информацията от телефона, а трябва да бъде конфискуван? Не знам какво се случва с Николай Малинов, нямам връзка с него“, каза в заключение Борисов. Същевременно стана ясно, че днес се очаква Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР да дадат повече информация по разследването за шпионаж, което водят от началото на юли. Във връзка с него. Вчера бяха разпитани няколко души от ръководството на Национално сдружение „Русофили“, сред които секретарят му Юрий Борисов и председателят Николай Малинов. Първоначално се появиха информации, че те са били задържани. По-късно стана ясно, че Борисов е бил разпитван в качеството му на свидетел и привечер е бил освободен. Николай Малинов обаче е бил задържан за 24 часа. От прокуратурата уточниха, че засега по разследването не са повдигнати обвинения. То се води по член 105 от Наказателния кодекс, който гласи, че поставилият се в услуга на чужда държава или чужда организация, за да ѝ служи

Прегледана: 467

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече