Самоубилият се прокурор Васил Миков бил кандидат за главен прокурор (Горещи разкрития)

0

- Advertisement -

Самоубилият се вчера прокурор Васил Миков е бил кандидат за поста главен прокурор.

Миков е бил открит от дъщеря си, която се обадила на телефон 112.

В жилището се извършва оглед, като на място са изпратени прокурор и дежурен прокурор.

Миков е първият административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, до смъртта си беше прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Колегите му го познават като сърдечен, спокоен, овладян, силен човек. Някои от тях са разговаряли с него само преди дни. 

61-годишният Миков е бил разведен и не е поддържал отношения с никого от своите колеги. Те го описват като затворен и саможив човек, напълно отдаден на правото и науката. Пишел научни статии на правна тематика. Колегите му го описват още като странен човек.

Единствените проблеми, за които са знели, че е имал, са свързани именно с развода му, който той преживял много трудно. Не е споделял за други проблеми освен самотата и смятат, че именно тази тежка лична драма е причината той да посегне на живота си.

 Както вече е известно в 15.35 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал от член на семейството на Васил Миков – прокурор от Върховна касационна прокуратура за това, че същият е намерен починал в жилището си в гр. София.

По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от прокурор Миков пистолет.

Миков е известен с факта, че през 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат-наследник на бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не успя да мине през ситото на Висшия съдебен съвет.

Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев.

Малко след като президентът Петър Стоянов подписа указа му за назначаване (през февруари 1999 г.), Никола Филчев натири Миков в Кърджалийската окръжна прокуратура, припомня БГНЕС.

Преди години Васил Миков бе сред критиците на едноличния управленски стил на главния прокурор Никола Филчев. Тогавашният главен прокурор предложи смяната му – очаквано от магистратите. През 1999 година Миков бе основен конкурент на Филчев за поста на главен прокурор, но събра само 11 гласа, а Филчев получи поста с 14 гласа при гласуването във ВСС

Повече официална информация до този момент няма.

Ако първоначалното съобщение се потвърди след самоубийството на военния прокурор Николай Джамбов през 2000 г. това ще е втори такъв случай в системата на прокуратурата.

Според негови колеги, които са го срещали преди седмици, Миков бил унил – повече отколкото са свикнали да го виждат, но никой не коментира какво може да се е случило или какви са причините. Всички припомнят конфликтите му с Никола Филчев по времето, когато беше главен прокурор, заради критичния тон на Миков срещу управлението на институцията и че натискът тогама му е повлиял, припомня „Дневник“.

Васил Миков е 61-годишен, роден е в Добрич, завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски“, цялата му професионална кариера е преминала в съда и прокуратурата в Добрич и Варна. Съпругата му е нотариус.

След създаването на апелативните структури на съдебната система става първият апелативен прокурор на Варна. През 1999 г. след изтичане на мандата на главния прокурор Иван Татарчев, Миков беше кандидат за главен прокурор (издигнат от тогавашния председател на Върховния касационен съд Румен Янков) заедно с още трима и се класира втори при гласуването във Висшия съдебен съвет след Бойко Рашков, който беше избран, а Никола Филчев – трети.

Президентът Петър Стоянов не подписа указа за назначаване на Рашков и при повторната процедура беше избран Филчев, за който беше известно, че е бил фаворитът на управляващия тогава СДС.

По времето на Никола Филчев като главен прокурор, двамата влязоха в тежък конфликт, при който Миков беше подложен на натиск да спре с критиките и оплакванията към едноличния стил и методи на ръководство на прокуратурата.

Критичният тон на Миков като варненски апелативен прокурор провокираха остро негативната реакция на Никола Филчев. Публикация на „Капитал“ от 2010 година припомня как е започнал мандата на главния прокурор: „Първото нещо, което прави на поста си, е да започне репресии срещу своите конкуренти в битката за поста и най-вече срещу Васил Миков. Той и съпругата му са подложени на постоянен психологически натиск, военни магистрати са изпращани във Варна, за да го заплашват…Паралелно започва психологически натиск срещу председателя на ВКС Румен Янков, който в крайна сметка не издържа и се оттегля като конституционен съдия.“

Миков е „изваден“ от Варна и командирован временно като редови прокурор в Окръжната прокуратура на Кърджали. През април 2000 г. избухна взрив в кантората на съпругата му в Добрич. Тогава нотариус Анета Микова коментира пред медиите, че взривът не може да е целял унищожаване на нотариални документи, тъй като те се пазят в съда, а е по-скоро за сплашване, и че не изключва връзка на инцидента с натиска срещу съпруга й.

През 2002 г. Бойко Борисов (тогава главен секретар на МВР) назначи денонощна охрана на Миков, след като той съобщи, че убитият прокурор Николай Колев се опасявал от покушение и свърза убийството му с Филчев.

След приключването на мандата на Никола Филчев, Васил Миков премина във Върховната касационна прокуратура и повече не е коментирал публично старите конфликти.

Националното сдружение на българските прокурори е учредено от 13 прокурори още в началото на месеца, но бе регистрирано в съда на 18 октомври.

В управителния съвет на новото сдружение, освен Васил Миков, са още Валери Първанов от Върховна касационна прокуратура и Анна Банкова от Върховна административна прокуратура. 

Прегледана: 877

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече