И ГЕРБ внасят промени за съкратеното съдебно следствие

0

- Advertisement -

Внасяме промени в Наказателния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие и обществените очаквания. Това каза председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова на брифинг в Народното събрание.

„С колегите внасяме промени в Наказателния кодекс. Ще ви запозная с мотивите на нашия законопроект. Той цели да запази институтиа на съкратеното съдебно следствие, но и да отговори на обществените очаквания за наказание при причиняване на смърт и тежка телесна повреда“, каза още Александрова.

Целта на промените ни в Наказателния кодекс е обществото да види бързо осъден престъпник и това наказание да е справедливо“, допълни Маноил Манев от ГЕРБ.  „Да видим бързо резултата, че има осъден извършител на престъпление сега, бързо и веднага и втората част – това наказание да е справедливо и да може съдът да прецени, че трябва да бъде наложено тежкото наказание. Това е цялата философска идея на този законопроекта“, обясни още Манев.

Това е поредният законопроект за изменение на НПК, след като БСП внесоха свой проект отхвърлящ съкратеното съдебно следствие. Общественият натиск се засили след убийствоот на 7-годишното дете от с. Сотиря през месец август.

„Предложените изменения са в две алинеи на чл. 58а. Когато е извършено умишлено убийство, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване пак може да се приложи института за редукция на наказанието. Това, което предлагаме е в две посоки. Сега редукцията по закон е с 1/3 от наказанието, ние предлагаме тя да е с 1/5, но освен това казваме – това не е императивно.

Това решение трябва да го вземе съда при определяне на наказанието. Тъй като наказателният съд е господарят на наказателното производство в съдебната фаза, той определя наказанието в рамките на това, което му определя закона и нека съда да определи тежестта, последиците на извършеното и тогава да прецени дали за това престъпление е допустимо да има редукция на наказанието, и ако е допустимо, тази редукция да бъде не повече от 1/5 от размера“, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов.

„В алинея 2-ра, където се уреждат двете най-тежки наказания в нашата правна система – доживотен затвор без замяна и доживотен затвор, предлагаме аналогичното правно решение – по преценка на съда може да се понижи степента на определеното наказание.

Тоест да имаме замяна от „доживотен затвор без замяна“ с „доживотен затвор“, или от „доживотен затвор“ на „лишаване от свобода от 20 до 30 г.“. Но и там съдът няма да бъде императивно задължен да наложи редукция на наказанието, а ще го съобрази както с установените факти, така и с позицията на участниците в процеса. Тук е момента да се каже, че в този момент ще се вземе и становището на прокуратурата, и то също ще има своята тежест в преценката на наказателния съд кое е обоснованото, ефективното и дължимо наказание за конкретното деяние“, допълни той.

Прегледана: 488

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече