Забраняват пушенето по улиците на Венеция

0

- Advertisement -

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро обяви, че съвсем скоро центърът на старинния град ще стане бездимна зона или иначе казано там ще бъде забранено пушенето на цигари.

Самият той припалвал от време на време от любимите на италианците тоскански пури, но обеща пред журналисти, че няма да го прави на местата, където това няма да бъде позволено, пише „Монитор“.

Кметът изтъкна, че освен грижата за здравето на жителите и гостите на един от най-посещаваните градове на планетата, мярката цели и намаляването на замърсяването на неговите улици и площади. От които работниците в местната чистота събирали всеки ден хиляди фасове, но за съжаление поне още толкова били хвърляни в каналите и морето, от където трудно някой може да ги извади.

Луиджи Бруняро обяви, че идеята да бъде забранено пушенето в центъра на Венеция не е негова, а я бил взел назаем от кметството на Токио, където гостувал неотдавна и където бил останал очарован от заформените там бездимни зони. Като начало той смята да забрани пушенето на цигари по най-посещаваните места в поверения му да управлява град – централния площад „Сан Марко“ и района около прочутия мост „Риалто“ на „Канале Гранде“. Постепенно мярката щяла да обхване и други радващи се на туристически интерес зони като крайбрежната алея от площад „Сан Марко“ до парка на Стария Арсенал, тази около моста „Академия“ и т.н. Кметът се похвали, че бил направил предварително проучване, което доказвало, че бил на прав път, тъй като намерението му било посрещнато с ентусиазъм не само от спортисти, актьори и естрадни звезди, но дори от членовете на Асоциацията на търговците на тютюневи изделия.

В същото време кметът изрично подчерта, че мярката не би трябвало да се приема като обявявяне на война на пушачите, за които щели да бъдат положени нарочни грижи. Така например всички заведения за хранене щели да бъдат задължени да отделят нарочни помещения за тях, а из града щели да бъдат оформени кътчета, където човек може спокойно да изпуши цигара. Освен това на всички туристи – пушачи щели да бъдат раздавани при влизането им във Венеция малки преносими пепелници, както и специални торбички за събиране на фасове.

Прегледана: 595

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече