Депутатите отхвърлиха президентското вето за военното разузнаване

0

- Advertisement -

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за военното разузнаване. За повторното приемане на закона гласуваха 134-ма. 37 бяха „против“, а други шестима се въздържаха. Нормативният акт ще бъде пратен обратно на държавния глава за подписване и обнародване в Държавен вестник до 7 дни. 
 

Румен Радев спря Закона за военното разузнаване заради несъгласието си с възможността цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“. Според него това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България. Както се очакваше, дебатите по ветото бяха остри между партиите в пленарната зала. От ГЕРБ бяха категорични, че притесненията на държавния глава са неоснователни.

„Манипулация е, че решаваме дали шефът на Военното разузнаване да бъде само военен или само цивилен“, каза Владимир Тошев.
 
Според опозицията законът нарушава неутралитета на военната фигура в службата. „На първо място ми се иска да изтъкна, че „Военна информация“ е част от системата за отбрана, част от Министерство на отбраната, част от системата на въоръжените сили и като такава тя трябва да функционира според определени принципи. Такива принципи са централизирано управление, единоначалие, което трябва да има. Не на последно място – политически неутралитет“, коментира социалистът Николай Цонков.
 
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров реагира остро по темата: 
 
„При управлението на министъра на отбраната Каракачанов военното разузнаване е пред фалит, пред срив. По тази тема нямаше обществена дискусия“, заяви Сидеров. Той определи закона като лобистки.

Прегледана: 512

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече