Вегетарианците са изложени на риск от инсулт

0

- Advertisement -

Консумацията на изцяло безмесни храни намалява риска от сърдечни заболявания, но повишава риска от инсулт, сочи голямо проучване на учени от Оксфорд, информира ВВС.

Изследването, публикувано в British Medical Journal, е проучило 48 000 души до 18 години.

Веганите и вегетарианците са имали 10 пъти по-малко случаи на коронарна болест на сърцето на 1000 души в сравнение с месоядците, но три пъти повече случаи на инсулт.

Експертите – диетолози казват, че какъвто и да е диетичният избор на хората, яденето на широка гама от храни е най-доброто за тяхното здраве.

Данните са от проучването EPIC-Oxford, основен дългосрочен изследователски проект, насочен към диетата и здравето.

Половината участници, наети между 1993 и 2001 г., са месоядци, малко над 16 000 вегетарианци или вегани, като 7500 са се описали като пецетарианци (ядящи предимно риба).

Участниците са разпитани за менюто им при първоначалното им включване в изследването и отново през 2010 г. Взети бяха предвид медицинската им история, тютюнопушенето и физическата активност.

Общо са били регистрирани 2820 случая на коронарна болест на сърцето (ИБС) и 1 072 случаи на инсулт – включително 300 хеморагични инсулта, които се случват, когато отслабен кръвоносен съд се спука и кърви в мозъка.

Установено е, че пецетарианците имат 13% по-нисък риск от ИБС от месоядците, докато вегетарианците и веганите са с 22% по-нисък риск.

Но тези на растителна диета са с 20% по-висок риск от инсулт. Изследователите предположиха, че това може да бъде свързано с ниските нива на витамин В12, но заявиха, че са необходими повече изследвания, за да се проучи връзката.

Значи ли това, че веганската и вегетарианската диета са нездравословни?

Д-р Франки Филипс, от Британската диетична асоциация, казва, че не – защото това все още е наблюдателно проучване и едва на по-късен етап може да се установи подобна връзка.

„Посланието, за всички е, че има смисъл да има добре планирана диета и да ядем разнообразни храни.“, добавя тя.

Разнообразната диета е ключът, а не „месо и картофи всяка вечер“

Но д-р Филипс казва, че веганската и вегетарианската диета са се променили.

„Това са данни, които са събрани от няколко десетилетия“, казва тя.

Още любопитни новини ще намерите тук

„Възможно е днес типичната вегетарианска диета да изглежда много по-различно от вегетарианската или веганската диета от преди 20 или 30 години.

Знаем повече за рисковете за здравето, свързани с яденето на твърде много преработено и червено месо, което е свързано с повишен риск от рак.

Ето последните препоръки на учените, участвали в проучването:

Яжте поне пет порции плодове и зеленчуци на ден

Основно хранене да е около нишестени храни с по-високо съдържание на фибри, като картофи, хляб, ориз или тестени изделия

Не забравяйте протеините – от постно месо, риба, морски дарове, варива, тофу или несолени ядки

Включете млечни храни или млечни алтернативи.

Храни с високо съдържание на мазнини, захари или сол трябва да се консумират по-рядко и в малки количества

Хората, които са на веган и вегетарианска диета, също трябва да внимават особено, за да консумират достатъчно количество някои специфични хранителни вещества.

Например, хората, които ядат месо, млечни продукти и риба, обикновено имат достатъчно витамин В12, необходим за здрава кръв и нервна система.

Въпреки това, веганите могат да избегнат дефицита, тъй като B12 присъства и в храни като подсилени зърнени закуски и екстракти от дрожди.

Желязото също се абсорбира по-малко от растителни храни, така че тези, които решат да не ядат месо, трябва да гарантират, че включват храни като пълнозърнест хляб и брашно, сушени плодове и варива.

Прегледана: 790

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече