Нов закон „бетонира” тайните на властта

0

- Advertisement -

Нов закон ще „бетонира” тайните на властта. Законопроектът предвижда утрояване на сроковете, след които обществените институции и цялата администрация може да засекретява информация.

Текстът е обявен за обществено обсъждане на 22 юли, а със сериозни критики срещу него излезе адв. Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация“. По думите му с новите срокове са „развързват ръцете на службите и МВР, както и на цялата администрация на изпълнителната власт да засекретяват информация извън определените от закона срокове.

Така например информация, която е била маркирана с гриф „строго секретно“ и е защитена от обществен достъп за 30 години, може да бъде презасекретена още два пъти, което означава до 90 години. Досега подобна възможност не съществуваше. Законът допускаше само по изключение удвояване на първоначално определения срок за защита на класифицирана информация.

В законопроекта се предлага и увеличаване на срока за защита на служебната тайна от 6 месеца на 2 години. Отделно се създава възможност за засекретяване на цяла папка или поредица от папки (сбор от документи) само заради един съдържащ се в нея документ, който има нужда от защита.

Проектът за първи път въвежда възможност за вътрешния министър и шефовете на службите за сигурност да въвеждат самостоятелно отделен ред за унищожаване на класифицирани документи, свързани с оперативната дейност.

В българския Закон за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) липсва забрана за класифициране на документи, съдържащи данни за корупция, злоупотреби и нарушаване на човешки права. Вместо да се попълни този пропуск и да се отвори път за прозрачно управление, властта удължава сроковете за засекретяване на документи и улеснява унищожаването им, коментират от организацията.

„Предложеният в законопроекта текст допуска хипотеза за различна интерпретация и възможност от неконтролирано унищожаване на документи от визираните в алинеята служби. Произнасянето относно историческото, практическото или справочното значение на предложените за унищожаване документи е изцяло в компетенциите на Държавна агенция „Архиви“, казват от ПДИ.

Според адв. Кашъмов предложението противоречи на конституцията и ни връща към „вечната“ държавна тайна от комунистическото минало. Така се създава опасност да бъдат прикривани от обществото злоупотреби, корупция и престъпления.

Не за пръв път важни законодателни промени се подлагат на обществено обсъждане по време на ваканция. Този подход не свидетелства за желание да се чуе мнението на засегнатите и да се подобри качеството на законопроектите, а за „отбиване на номера“, коментира още адв. Кашъмов.

Прегледана: 534

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече