КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на лични данни

0

- Advertisement -

Националната агенция за приходите (НАП)ще бъде глобена милиони заради теча на лични данни на над 5 млн. българи.

Проверката на Комисията за защита на личните данни вече е приключила и в петък на НАП ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение, заяви пред „Сега“ председателят й Венцислав Караджов.

Той обясни, че приходната агенция има тридневен срок, в който може да представи своите възражения. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт, а НАП ще има възможността да обжалва в съда. Конкретният размер на санкцията ще стане ясен другата седмица, един ден след изтичането на срока за възражение.

„В четвъртък ще обявим глобата. Няма да е малък размерът, ще е в милиони“, уточни председателят на КЗЛД.

След като избухна скандалът с хакерската атака срещу НАП, Караджов разясни, че регламентът предвижда много високи глоби за такъв тип нарушение – до 20 млн. лева. „Конкретна преценка трябва да се извърши и съобразно случая ще е и санкцията. Тя трябва да бъде пропорционална и възпираща“, посочи той. Караджов допълни, че глобата ще бъде изплатена от бюджета на НАП.

За такъв безпрецедентен теч, засягащ на практика всеки данъкоплатец у нас, друга глоба освен максималната би била изненадваща. В Закона за защита на личните данни е разписано, че събраните суми от наложени от комисията имуществени санкции постъпват по нейния бюджета.

Прегледана: 501

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече