Досега никой не се е произнесъл дали е законен строежът “Златен век”

0

- Advertisement -

„Досега никой не се е произнесъл по въпроса дали е законен или не строежът на „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“.

Това каза пред БНР Борис Милчев – юрист на Камарата на архитектите и уточни, че спорът, който е в съда, не е за законността на сградата.

„ДНСК издава заповед за спиране на строежа, а такава заповед винаги е временна – до отстраняване на някакви проблеми“, добави Милчев и обясни, че в тази заповед ДНСК се обръща към главния архитект на Столична община да каже дали е законен строежът.

„От което се въздържа главният архитект на София, който е предмет на един друг спор – по искане на „Артекс“ до Столична община, която да се произнесе за законността на строежа, който също не е приключил“, добави юристът. Той предположи, че ДНСК ще обжалва решението на съда по законността на строежа на „Златен век“.

По думите на Милчев решението на съда е добре обосновано и обясни:

„ДНСК трябва да подаде една друга заповед – дали строежът да продължи, или да започне производство по обявяването му за незаконен“.

Той предположи, че след местните избори ще се произнесе ВАС, ако днес ДНСК оспори решението на съда.

Милчев изрази мнение, че на 29 ноември 2017-а година са изтекли книжата на обекта („Златен век“ – бел.ред). „Би трябвало тогава той да бъде спрян. След което има съвсем различна процедура по довършването му, към която не е прибягнато. Всичко, извършено след 29-и ноември 2017-а, е незаконен строеж“, категоричен беше юристът на Камарата на архитектите.

„Очевидно има голямо желание на инвеститора да реализира този проект, но от друга страна има едни действия от страна на МРРБ и на Столична община, които са създали привидност, че нещата са законни и съответни е тръгнато на една такава инвестиция“, заключи Милчев.

Прегледана: 512

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече