5 пъти по-малки обезщетения при смърт на пътя

0

- Advertisement -

Готов е проектът на новата методика, която сериозно ще измени изчисляването на застрахователните обезщетения при смърт или телесни увреждания на пътя. Това стана ясно при представянето на проекта от Асоциацията на българските застрахователи и Гаранционния фонд. Методиката трябваше да се изготви от фонда, който обаче преотстъпи работата на външен консултант. Неговото възнаграждение се пази в тайна, но според непотвърдена информация е близо до 1 млн. лв.

Новата методика цели да сложи край на сегашната практика пострадалите при катастрофи да претендират обезщетенията по „Гражданска отговорност“ предимно като неимуществени вреди, тоест за претърпените болки и страдания. Компенсацията вече ще се състои от два компонента – за имуществени и за неимуществени вреди, които ще се определят по „обективни“ критерии.

Въвеждат се фиксирани суми за компенсациите за болки и страдания съобразно вида на увреждането и роднинската връзка. Те са в пъти по-ниски от сегашната съдебна практика за неимуществени компенсации. В същото време значително се увеличава тежестта на имуществените обезщетения, които ще се базират на критерии като разходи за лечение, разходи за асистентска грижа, загуба на доход в семейството, загуба на издръжка и др. За разлика от болките и страданията обаче, имуществените обезщетения изискват много по-сериозно документално доказване и се базират върху официални данни за доходите на лицата.

На този етап мненията за новата методика на застрахователите и адвокатските кантори на потърпевшите са полярни. Застрахователите твърдят, че тя е много по-справедлива и отговаря на европейската практика, където се изплащат предимно имуществени вреди. Освен това, в някои държави неимуществените компенсации дори били забранени като неморални заради невъзможността да се оцени загубата на човешкия живот.

Според адвокатите на пострадалите обаче има реален риск новата методика драстично да понижи изплащаните обезщетения, особено ако стане задължителна за съда, защото имуществените вреди се доказват много по-трудно.

„Обезщетенията според методиката са от 3 до 5 пъти по-ниски от съдебната практика в момента. Максималната компенсация за смърт на дете е 75 000 лв. при 150 000 – 200 000 лв. в момента. Нормално ли е това“, коментира пред Mediapool Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Асоциацията на застрахователите представи изчисления на базата на новата методика, които показват, че сборът от имуществената и неимуществената част от обезщетението би бил по-висок или приблизително равен на сега изплащаните суми. Например за смърт на пътя на 49-годишен мъж през 2018 г. по сегашната система е платено обезщетение от застрахователя в размер на 340 000 лв. Според новата методика сумата би била 323 337 лв., която се състои от 180 000 лв. за болки и страдания (по 60 000 лв. на съпругата и двете деца на 3 г. и 7 г.) и 143 337 лв. за имуществени вреди (издръжка на съпругата 27 686 лв., на по-голямото дете – 51 694 лв. и на малкото дете – 63 997 лв.). Това обаче са суми при месечен официален доход на съпруга 2000 лв.

„Според сегашната съдебна практика съпругата би получила към 150 000 лв., а всяко от децата – по 160 000 – 180 000 лв.”, коментира Тодоров, който уточни, че посоченият размер от 340 000 лв. представлява доброволно изплатената от застрахователя сума, а присъдената от съда.

Тодоров подкрепя разделянето на имуществените и неимуществените вреди, но според него проблемът на методиката е, че се тръгва от много ниска база, особено при определени случаи като например дете, което губи двамата си родители. Според изчисленията на Тодоров по методиката то би получило едва 100 000 лв. Тодоров подчерта, че ако пострадалите и загиналите на пътя са богати, те самите или техните близки ще получават много по-високи компенсации в сравнение с бедните. „Не е нормално за скъсен долен крайник до 3 см. да се определя неимуществено обезщетение от едва 5000 лв.”, каза той.

Според друг пример на застрахователите обаче при мъж на 20 г., получил политравма (ампутация ляво ходило до ниво 1/3 подбедрица, открито счупване две кости дясна подбедрица, мозъчно сътресение, контузия гръден кош, три разкъсни рани – глезен, гръб, глава) на пътя през 2014 г., компенсацията по новата методика може да достигне доста по-високи нива от сегашните. В този случай застрахователят е изплатил 250 000 лв., а по методиката компенсацията би била 310 080 лв. – 112 000 лв. неимуществени вреди и 198 080 лв. имуществени (при месечен доход 1160 лв.), посочват от Асоциацията на българските застрахователи.

Изготвената методика може да претърпи съществени корекции до приемането ѝ от Комисията за финансов надзор, което трябва да стане до 7 декември тази година. Тепърва предстои общественото ѝ обсъждане с всички заинтересовани страни, както и съгласуването ѝ с отговорните институции – КФН, министерствата на здравеопазването и социалната политика.

Основното искане на асоциацията на пострадалите при катастрофи е методиката да бъде само препоръчителна за съда. При всички положения обаче, обезщетенията по методиката ще могат да се обжалват в съда, дори тя да се превърне в наредба.

И в момента част от съдиите отказват да прилагат сегашния лимит в Кодекса за застраховането от 5000 лв. за неимуществени компенсации при смърт на пътя на по-широкия кръг роднини на загиналите – например братя и сестри. В съдебните решения магистратите се мотивират, че лимитът противоречи на Директива № 2009/103/ЕО на ЕП и Съвета на ЕС, поради което отказват да го прилагат и присъждат по-високи компенсации – например 20 000 лв.

Прегледана: 489

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече